JEREBICA - VISOKI KANIN; 3. - 4. avgust 2012    
   ... domov  
Matjaz, 06.08.2012 15:44

Jerebica – Visoki Kanin                3. - 4.8.2012

Jerebica                    3.8.2012

Mala skupina dveh udeležencev se je z vodnikom odločila, da turo na Kanin razširi z vzponom na Jerebico. Jerebica je mogočna gora, ki leži nad dolino Možnice s slovenske strani in Jezerske doline z italijanske strani. Goro krasi odmaknjenost od modnih tur, kjer lahko uživamo v samoti in enkratni naravi, prvobitni flori in živalskemu življu. Dostop do izhodišča smo opravili z avtomobilom preko Rateč, Predela in Loga pod Mangartom. Turo smo opravili s slovenske strani iz doline Možnice, preko Jezerskega sedla do vrha. Poleg običajne vročine na tej poti je značilna visoka višinska razlika, ki jo je potrebno opraviti. Prav tako strmina ne popusti vse do vrha. Kljub peklenski vročini je tura v celoti uspela.

Po opravljeni turi smo se z avtomobilom vrnili preko Predela do sedla Sella Nevea. Zamudili smo zadnjo gondolo ter opravili še dodaten 2 urni vzpon do izhodišča za Kanin, do koče Gilberti, ter tako zaključili nepozaben dan.

Visoki Kanin            4.8.2012

Zgodaj zjutraj smo nadaljevali vzpon od koče Gilberti proti sedlu Bela Peč, kjer so vidni žalostni ostanki zgodovine. Pot krasijo tudi botanične oznake. Nadaljevali smo preko obsežnih podov na severu Kaninske skupine, prečili Kaninski ledenik pod severno steno Kanina do vstopa zavarovane poti ' Via Divisione Julia'. Zavarovana pot vodi preko severne stene do škrbine pod vrhom Visokega Kanina, kjer se pridruži normalnemu pristopu s postaje D. Pot sodi v skupino zelo zahtevnih, en odsek težavnosti C in dva težavnosti B. Od leta 2009 je obnovljena z varovali in nekoliko spremenjena od prvotne. Je odlično varovana. Po krajšem počitku na vrhu Kanina smo prečili do koče Petra Skalarja, opravili še vzpon na Prestreljenik ter preko sedla Prevala sestopili do koče Gilberti. V dolino smo se vrnili z gondolo. Opravili smo velikopotezno in atraktivno prečenje celotne kaninske skupine in kljub vročini smo se po dolgi vožnji zadovoljni vrnili domov.

 

Število obiskov: 432405 , izdelano v 0.099452972412109 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si