PO OBRONKIH KS PONIKVA; 26. avgust 2012    
   ... domov  
Vlado, 27.08.2012 00:00

Planinska sekcija Ponikva je na zadnjo avgustovsko nedeljo pripravila že dvajseti pohod po obronkih svoje krajevne skupnosti. Pohod je letos potekal po severnem obrobju krajevne skupnosti. Kljub temu, da je bila slaba vremenska napoved, ki se je tekom dopoldneva tudi uresničila, se je pohoda udeležilo okoli dvesto pohodnikov.

S pohodom smo pričeli pri gasilskem domu na Ponikvi, se podali skozi gozd v zaselek Marof. Tu smo se ustavili na prvi gostoljubni postaji, kjer so nam domačini postregli z raznimi napitki.  Ogledali smo si še razvaline gradu Helfenber ( danes pravimo Škerlinov grad, imenovan po najbližjem kmetu, ki je posest v 18. stol. odkupil ). Zanimivo zgodovino naseljevanja Ponikovske planote  pa nam je predstavila domačinka Nada Jelen.

Skozi naselje Stebovnik smo prišli v zaselek Podkraj. Ustavili smo se na Dražnikovi domačiji, kjer je sledila izdatna kmečka malica, z domačo hrano in pijačo. Sledil je precejšen vzpon proti Špici ( Gora 641 m, na meji v Velenjsko občino ), še prej pa smo se ustavili na Verdevovi kmetiji, kjer spet ni manjkalo dobrot. Tako okrepljeni bi zmogli še pot na Špico, a nas je dež pognal po najbližji poti nazaj do gasilskega doma.

Ker se je letos zgodil jubilejni , dvajseti pohod, in bo tudi PS Ponikva skoraj praznovala dvajsetletnico, je sledil še kratek kulturni program s planinsko vsebino, v izvedbi treh planink, domačink. Predsednik sekcije dani Jelen, se je ob jubileju s priznanji zahvalil najzaslužnejšim članom za delovanje, ter se zahvalil vsem, ki so skozi leta kakorkoli pomagali pri izvedbi pohodov po Ponikvi.

V nadaljevanju je sledila še pogostitev, za veselo razpoloženje pa je poskrbel DUO BLISK. Pohodniki so prejeli še spominsko majico, nato pa kljub dežju, mokri, a prijetno razpoloženi zaključili pohod in druženje na Ponikvi.

Pohod po Ponikovski planoti pa bi lahko, kot je zaključil župan Kos, poimenovali tudi kraški pohod, saj smo na poti videli številne kraške značilnosti pokrajine ( vrtače, uvale, kraška polja, jame…). Bil bi pa lahko to tudi kulinarično gurmanski pohod, saj ni manjkalo raznih domačih dobrot.

Pa naj ostane kar pohod po obronkih KS Ponikva, kjer se radi ustavljamo na Apnu, Špici in Hrastijeku. Vabljeni!

 

Število obiskov: 432377 , izdelano v 0.091801166534424 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si