SENIORJI pod Golico; 21. maj 2016    
   ... domov  
Matjaz, 30.05.2016 16:52

S SENIORJI POD GOLICO

ali

PLANINA POD GOLICO, ČRNI VRH, ŠPANOV VRH, JAVORNIŠKI ROVT

v soboto, 21. maja

Tokrat je bil dan seniorskega izleta sobota, saj smo se "tapočasni" priključili "tahitrim" in "tanormalnim" na avtobusu, na hribu pa smo jo mahnili vsak po svoje. "Tahitri" so jo skozi rožce mahnili do Rožce in od tam na vrh Golice. So srečali "deklico mlado, ki je tiho ihtela, iskala je rož, pa ni jih dobila, da venček bi spletla, ki ga tu je zgubila"? "Tanormalni" so sopihali direktno proti vrhu. So zvedeli, zakaj je na Golici toliko narcis? "Kolikor se venčkov je tukaj zgubilo, toliko narcis naj tukaj bo vzklilo"!

In "tapočasni"?

Čopovega Jože, planinskega "kerlca", smo se najprej spomnili. Počiva že dolgo na pokopališču pod zvonikom na Planini pod Golico. Skala je bila njegova ljubezen. A navihan kot je bil, so ga prav gotovo vznemirjale tudi narcise, ki jih je tam okoli polno. Joža, počivaj spokojno. Velik je tvoj plezalski opus, veliko je o tebi napisanega. Nikoli ne boš pozabljen.

Kratke strmine, kratke ravnine, popolno vreme in veličastni razgledi proti Julijcem so nam krajšali pot proti Črnemu vrhu. Kako se imenuje kateri od Julijskih vrhov, se že z Robijem nisva uskladila. Ko pa sva spraševala mimoidoče domačine, je bila zmeda še večja. Je bilo pa od domačinov tudi kaj koristi. Španov vrh so nam priporočili, čeprav ni bil v našem planu. Prav so imeli. Ni daleč in res se splača. Razgled proti Julijcem je popoln. A še popolnejši je panoramski pano vseh vrhov, z imeni in puščicami, ki stoji ob koči. Najina razhajanja so bila majhna. Bravo, Robi, 1:0 za Savinjčane v gosteh na Gorenjskem!

Prijal je počitek, sproščeno kramljanje in "privezovanje duše". Tudi Dom Pristava na Javorniškem rovtu ni bil daleč. Ob poti pa morje narcis. "Naj vsaka narcisa pomeni en greh, ki kdaj se zgodil je tu na teh tleh. Sedaj pa hodijo pod firmo Turist po te bele cvetice. Trgajo, pulijo, brišejo sled, da nad tem dejstvom neb zgražal se svet."

Na Pristavi smo se vsi pohodniki spet srečali. Zadovoljni, malo utrujeni, prav gotovo pa židane volje. Čeprav je bilo ta dan na Golici toliko ljudi, da se prav gotovo ni dalo pridelati nove narcise.

Tekst celotne prastare pesmice o Golici in narcisah lahko dobite v pisarni društva.

Na seniorskem izletu nas je uživalo 8, še eden iz drugače naše skupine pa se je tokrat priključil drugi skupini.

Dušan

Število obiskov: 747591 , izdelano v 0.1904079914093 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si