SENIORJI NE NA ČRETO IN FARBANCO ampak SVETO PLANINO; 12. oktober 2016    
   ... domov  
Matjaz, 07.11.2016 17:16

SENIORJI NA ČRETO IN FARBANCO

v sredo, 12. 10. 2016

Zberemo se ob 8. uri pred pisarno PD Žalec.

Obiskali bomo edini dve planinski koči na Dobroveljski planoti. Dom 1. štajerskega bataljona stoji na Čreti (870m), hribovskem naselju samotnih kmetij na jugozahodnem delu Dobrovelj. Oskrbuje ga PD Vransko, odprt pa je ob nedeljah in praznikih. Dom planincev Farbanca ali Koča na Farbanci (702m) pa leži na severozahodni, zadrečki strani Dobrovelj. Oskrbuje ga PD Nazarje, za nas in čajček pa bo odprt tudi v sredo.

Tokrat bodo tudi naši avtomobili doživeli nekaj planinskega. Skoraj 900 metrov visoko bomo izstopili. Zato bo treba najprej malo navzdol, da se bomo lahko mimo koče na Čreti povzpeli do najvišje točke pohoda, do 944 metrov visoko ležeče cerkve Sv. Marije. Po razgledu bomo obrnili proti smeri prihoda, a po grebenu, mimo cerkve Sv. Katarine in spomenika, poimenovanega po 1. Štajerskem bataljonu, ki je bil tu ustanovljen in kmalu zatem bil prav tu prvi frontalni boj proti Nemcem na Štajerskem.

Potem bo šlo do Farbance samo še navzdol. Najprej po gozdni cesti, na koncu pa po gozdu malo bolj strmo do koče. Ime koče je malo nenavadno. Tu so namreč mešali "farbe" za gozdne oznake. Po razvoju gozdarskih cest je še kot gozdarska koča izgubila svoj pomen. Leta 2002 jo je PD Nazarje vzelo v najem in leta 2006 odkupilo. Zdaj služi kot središče dejavnosti nazarskih planincev. Tudi, da lička farbajo nazarskim planinkam? Po počitku in malici pa jo bomo do avtomobilov mahnili kar po cesti. Bo bolj udobno, čeprav 15 minut dlje. Domov se vrnemo okrog 13. ure.

Malica je priporočljiva. Obleka pa za jutranji hlad in opoldansko spodnjo preobleko. In 4 EUR drobiža za prevoz.

Se vidimo.

Dušan

Število obiskov: 747540 , izdelano v 0.1891450881958 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si