SENIORJI V PLISKOVICO IN NA KRAŠKO OSMICO; 16. maj 2018    
   ... domov  
Matjaz, 21.05.2018 21:42

Vabilo

Seniorji v Pliskovico in na kraško osmico

v sredo, 16. maja 2018

Dobimo se ob 6.00 pri pisarni PD, kjer nas bo čakal avtobus.

Dvakrat bo zanimivo. Prvič na Pliskini poti in drugič v osmici ob kraških dobrotah.

Pliskovica, ime je dobila po beli ptici pliski, je tipična kraška vasica. Z dejavnostjo Razvojnega društva Pliska in Mladinskega hotela se je razvila v turistično vas z različnimi zanimivostmi. Ena od teh je Pliskina pot. Dolga je 6 kilometrov. Ob njej bomo spoznavali življenje Kraševcev in posebnosti kraške narave, ki sta jo izoblikovala veter in voda. Čiste hoje je za uro in pol, bomo po na nogah še uro dlje, saj nas bo vodil domačin in z njim bomo spoznavali vrtače, pastirske hiške, kaj je smolarjenje, izvedeli več o pticah na Krasu in še o čem. Zanimive so tudi oznake poti, ki jo označuje simbol ovce. Če je ovca obrnjena levo, gremo levo, če pa desno, gremo desno.

Po prehojeni Pliskini poti nas bo avtobus premaknil 5 kilometrov naprej do osmice Pod kostanji v vasici Brje pri Komnu. Je ena najstarejših osmic, saj deluje že 150 let. Na dvorišču pod kostanji bomo po željah posameznika okušali kraške dobrote....

Tokrat bo izlet nekoliko dražji, kot smo vajeni. Prevoz nas bo stal 15 EUR ali kak evro več. Vodenje na Pliskini poti stane 3 EUR. Na osmici pa so vzorčne cene hrane: jota z mesom 4,5 EUR, brez pa 2,5 EUR; kmečki krožnik 5,5 EUR; narezek 6 EUR, sladica 3 EUR.

Izlet bo izveden samo ob lepem vremenu. Domov se vrnemo pozno popoldne.

Oprema: lahki pohodni čevlji, pokrivalo za "bučko", rezervne majice, "maža" za kožo, "maža" za razvajanje itd.

Prijavite se najpozneje do ponedeljka do 12 ure. Pričakujem zanimiv turistično - pohodniški dan.

Dušan

Število obiskov: 747601 , izdelano v 0.25732588768005 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si