MOJSTROVKA in SLEMENOVA ŠPICA; 13. oktober 2018    
   ... domov  
Matjaz, 15.10.2018 17:50

PLANINSKI DRUŠTVI ŽALEC in GALICIJA

SENIORJI PD ŽALEC

vabimo na

MOJSTROVKO (2332m) in SLEMENOVO ŠPICO (1911m)

v soboto, 13. 10. 2018, pri pisarni PD Žalec ob 6.00

 

Zadnjih 10 km vzpona proti Vršiču je nagneteno veliko lepega. Pet planinskih koč, med njimi pa Ruska kapelica, opomin tragične preteklosti, in Ajdovska deklica, zapeljiv objem večnosti. Vsenaokrog v modrino kipijo iz prepadnih sten zrasli beli vršaci. Zato je na vršiškem prelazu običajno gneča. A naj nas gneča ne moti. Večinoma jo naredijo turisti. Pribrnijo, poškljocajo in odbrnijo. Kar pa nas ostane v gojzarje obutih, se raztepemo v različne smeri. Poti je tu okoli toliko, da je planinski zemljevid na tem delu čisto rdeč.

Začetek poti je za obe skupini enak. Z Vršiča po zmerni strmini skupaj zlezemo na 1807 metrov visok prelaz z imenom Vratica. Tu gre skupna pot narazen. Na Mojstrovko bo skupino vodil Bogdan.
Natančnejša navodila zanje bomo še objavili.

Seniorji nadaljujemo skoraj po ravnem. Pot je večji del kamnita in prepredena s koreninami rušja. Na Slemenu nas preseneti jezerce in najlepši pogled na Jalovec. Tako drzno je oblikovan, da njegovo 2643 m visoko mogočnost slovenski planinci nosimo v grbu. Po vsem lepem se bomo premaknili še 100 m višje, na Slemenovo špico. Cela dolina Tamar bo pod nogami. Na drugi strani pa vse tri Ponce, ki se za Malo Ponco končajo z obrisom smučarskih skakalnic v Planici. Po isti poti se bomo vrnili, verjamem, da polni lepih vtisov.

Skupaj bo hoje za 4 ure.

Oprema: Planinski čevlji, pohodne palice, anorak, zaščita pred mrazom in dežjem.

Hrana: Dovolj tekočine, malica iz nahrbtnika, možnost toplega obroka v Tičarjevem domu.

Bo možen še dodatek k opravljenemu? Malo tudi za hec. Ne bom vas vprašal, kolikokrat ste bili na prelazu Vršič. Pač pa, kolikokrat ste bili na vrhu gore Vršič. Je samo 117 metrov in 25 minut hoje višje. Malo jih je, ki se na vrh Vršiča spomnijo. Zdaj je priložnost. Če bo čas in če bodo noge hotele.

Seniorski del izleta bova vodila Robert in Dušan. Prijavite se najpozneje do četrtka, 11. oktobra, (Robert: 031 611 028 - za obe skupini) zaradi dokončne rezervacije primernega avtobusa.

Vabljeni!
Dušan

Število obiskov: 752066 , izdelano v 0.18315315246582 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si