Sekcija Ponikva    
   ... domov  


PLANINSKA SEKCIJA PONIKVA PRI ŽALCU

za njeno 30-letno delovanje v kraju

Planinska sekcija Ponikva je bila ustanovljena 26. februarja 1993 in deluje pod okriljem Planinskega društva Žalec.

Sekcija s številnimi planinskimi izleti povezuje Ponkovljane. Udeležujejo se tudi tradicionalnih krajevnih pohodov po sosednjih KS (Galicija, Andraž, Žalec, Liboje ....).

Prav tako sodeluje pri izgradnji infrastrukture v kraju ter v številnih akcijah, ki potekajo v kraju (sodelovanje pri obnovi zadružnega doma po požaru, nakup prireditvenega šotora, družabne prireditve kot je pustovanje, praznovanje krajevnih in državnih praznikov ...).

Člani sekcije so v kraju postavili tri bivake (Apno, Hrastijek, Gora - Špica), med katerimi so speljali zanimivo sprehajalno pot po Ponkovški planoti.

Najbolj odmeven in prepoznaven pa je vsakoletni tradicionalni pohod po obronkih KS Ponikva. Pot vedno znova razkriva kakšen nov skrit kotiček prelepe Ponkovške planote in pohodniki se lahko prepričajo, da so stranske poti lepše od glavnih.

V sekciji so izjemno zadovoljni in ponosni, da so v zadnjih letih v svoje vrste pritegnili tudi mlade planince, ki so včlanjeni preko šole ali svojih družin.

Mladi planinci se udeležujejo mladinskih planinskih izletov ter orientacijskih tekmovanj, kjer so v zadnjih letih dosegali lepe rezultate. Leta 2018 so najmlajši člani (1. - 6. razred OŠ) v Komnu na Primorskem postali državni prvaki v svoji kategoriji, leto kasneje pa je starejša ekipa (7. - 9. razred OŠ) na državnem tekmovanju v Šoštanju osvojila 3. mesto.

V letu 2019 so se mladi planinci udeležili prvega dvodnevnega pohoda na Smrekovec, ki ga bodo vsekakor še kdaj ponovili, že kar tradicionalna pa postajata jesenski kostanjev piknik ter decembrsko iskanje Božička.

Planinska sekcija Ponikva je pred nekaj leti svoj upravni odbor obnovila in pomladila - za večji elan in nove ideje - kar je seveda pohvalno.

Dolgoletnega predsednika, Danija Jelena, ki je v planinski sekciji zagotovo pustil neizbrisen pečat, je tako zamenjal Jernej Vasle, ki ob dobrem sodelovanju članov upravnega odbora uspešno pelje planinsko zgodbo na Ponikvi naprej.

Postavitev klopi PS Ponikva na Šentjungertu, leta 2018.
Na desni novi predsednik PS Jernej Vasle.

 

 

PRAZNOVANJE
25-letnice PLANINSKE SEKCIJE PONIKVA PRI ŽALCU

Zadnjo nedeljo v avgustu je bil organiziran 25. tradicionalni pohod po obrobju KS Ponikva. To leto je pohod potekal po južnem delu Ponikve - Marof, Studence, Hrastijek, Ločnica, Perišče, Ponikva.

Srednja Ponikva, proti Perišču, izviru Ponikvice

Hkrati s pohodom je bilo obeleženo tudi 25 letno delovanje planinske sekcije.

Obletnico smo obeležili s kratkim kulturnim programom, ki ga je pripravila in vodila Nada Jelen. Zapela je tudi dekliška skupina Mirabele s Ponikve pod vodstvom Karmen Kos Zidar. V šotoru je bila pripravljena tudi razstava fotografij o delovanju sekcije. Za veselo druženje je poskrbel ansambel ZA ŽUR.

Delovanje sekcije sta pohvalila tudi Vlado Rojnik, predsednik PD Žalec in Viki Furman, predsednik PD Galicija.

Čestitkam sta se pridružila še župan Občine Žalec, Janko Kos ter predsednik KS Ponikva, Srečko Lednik.

Razstava fotografij o delovanju PS Ponikva.

Ansambel Za Žur

Na slavnostni seji Krajevne skupnosti Ponikva je PS prejela PRIZNANJE za 25-letno delovanje.

Obletnico delovanja PS smo obeležili tudi s planinskim izletom na Sabotin, 4. 11. 2017. Udeležilo se ga je 45 planincev PS Ponikva.

 

 

OBČNI ZBOR PS Ponikva, 15. februarja 2019,

je mejnik v delovanju društva. Za novega predsednika sekcije je bil izvoljen in imenovan Jernej Vasle, ki že nekaj let zavzeto deluje v sekciji in društvu.

NOV ODBOR PS PONIKVA:
- Jernej Vasle, predsednik
- Dani Jelen, podpredsednik
- Tanja Vasle, tajnica, delo z mladimi
- Suzana Šelih, blagajničarka
- Valerija Podlesnik, delo z mladimi
- Simon Lednik, markacist
- Danica Jelen, članica
- Marjan Žibret, član

Delo sekcije je spet zaživelo.

Planirali so novoletne zaključke na bližnjih kočah, s pohodom. Obudili so pohod na Šentjungert na velikonočni ponedeljek. Planiranih je nekaj daljših izletov v gore (Nanos, Kopitnik,...). Organizirali so izlet v Dolomite, s pohodom.

Ostaja tradicionalni pohod po Ponikvi.

Razveseljivo pa je delo z mladimi, ki ga vodi Tanja Vasle, preko krožka na POŠ Ponikva. Mladi planinci se udeležujejo tekmovanj v orientaciji, kjer dosegajo lepe rezultate.

Komen, maj 2018

Mlade planince, državne prvake v orientaciji v svoji kategoriji, so člani PS Ponikva sprejeli ob vrnitvi s tekmovanja pri POŠ Trje. (maj 2018)

Za dosežke v orientaciji so dve leti zapored prejeli občinsko priznanje.

Državni prvaki 2018

3. mesto na državnem tekmovanju 2019

Mladi planinci na dvodnevnem pohodu na Smrekovcu.

Sodelovanje na odprti kuhinji KS Ponikva ob državnem prazniku (junij 2020).

Dvodnevni pohod iz Slovenj Gradca do Luč (avgust 2020).

Pohod na Kal in kostanjev piknik (oktober 2021).

Iskanje Božička (december 2021).

Število obiskov: 8296 , izdelano v 0.17593812942505 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si